ختنه

ختنه سوران چیست؟

یکی از مراسم های سنتی ایران،مراسم ختنه سوران می باشد. ختنه در سنت و آداب و رسوم ایران معانی مختلفی دارد، یکی از آن ها دیگر شدن و قدم به سوی مسلمانی برداشتن می باشد. ختنه سوران مراسمی می باشد که بعد از ختنه کردن نوزادان، برای سلامتی نوزاد برگذار می شود. معمولا در همان روز ختنه کردن، مراسم ختنه سوران برگذار می شود.

در قدیم به علت این که آلات دلاکان جهت ختنه بسیار ابتدائی بود و بچّه‌های کم سن و سال و نوزاد تحمّل درد را نداشتند این عمل به حدود پنج یا شش سالگی موکول می‌گردید.
خرافاتی دو مورد این جشن وجود داشته که گفته می‌شد که اگر پدری برای پسرش ختنه‌سوران نگیرد، پیش از عروسی پسر خواهد مرد.
در گذشته کار ختنه را طبیب یا فرد متبحر و در بسیاری  روستاها دلاک(یا پیرایشگر موی مردان)انجام میداد.


طبق این سنت طفل ختنه شده باید چند روزی در رختخواب بخوابد و کمتر حرکت بکند تا از خونریزی احتمالی جلوگیری کند . در این مدت نباید آب سرد بخورد ، زیرا عقیده دارند که اگر آب بخورد سیم می کشد (چرک و ورم می کند) . بیشتر غذای طفل را موارد پر چربی مثل گوشت و تخم مرغ نیم رو تشکیل می‌دهد.

دلاک هر روز چند بار به عیادت بچّه می‌آید و هر بار پس از معاینه آلت او به بستگان توصیه‌های لازم جهت مراقبت از طفل را می‌دهد. طفل ختنه شده مدت سه تا هفت روز در رختخواب می‌ماند. روز هفتم به جای شلوار لنگی به کمر او می‌بندند و دو سر لنگ به پشت گردنش گره می‌زنند. در موقعی که طفل می‌خواهد راه برود با دست خود لنگ را از بدن دور نگه داشته تا با زخم تماس پیدا نکند. بعد از چند روز لنگ را باز کرده و شلوار گشاد در پای طفل کرده که در این حال نیز باید مراقب باشد، بعد از پانزده روز طفل را به حمام می‌ برند.
از دیگر آداب رایج در مراسم ختنه، اینکه اگر قرار باشد سلمانی بیش از یک بچه را در یک منزل ختنه کند، تعداد بچه‌ها باید فرد باشد. در غیر این صورت خروسی می‌کشند و سر تاج خروس را می‌برند.

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *